קבלן מורשה

תוכן עניינים

קבלן מורשה

קבלנים רבים העוסקים בענף הבנייה באופן מקצועי מעוניינים לקבל הכרה רשמית לעיסוקם, ולכן עליהם לקבל רישיון ייעודי לכך המכיר בהם כקבלנים מורשים מטעם המדינה. התואר של קבלן מורשה מעניק לקבלן הבנייה יתרונות רבים וחשובים, אך כדי שיוכל לקבלם עליו לעמוד בכמה תנאים מחייבים בהתאם לתקנות המופיעות בחוק רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות.

במאמר הנוכחי נפרט מיהו למעשה קבלן מורשה, מהי המשמעות בקבלת רישיון מסוג זה, אילו קריטריונים על הקבלן לעבור ואילו יתרונות הוא יוכל להרוויח מכך.

קבלן מורשה

מיהו קבלן מורשה?

קבלן מורשה הוא קבלן בנייה ששמו מופיע בפנקס הקבלנים הרשמי של משרד הבינוי והשיכון. משום כך, מדובר על בעל מקצוע שקיבל את ההכרה הרשמית לעיסוקו, זאת על פי תחום העיסוק בו הוא מתמחה בין אם מדובר על ענף בנייה ראשי ו/או משני. קבלנים העוסקים בכמה ענפי מקצוע צריכים לקבל רישיון נפרד לכל תחום עיסוק, זאת כדי להיות מוכרים כקבלנים מורשים מבחינה חוקית.

כיצד ניתן להפוך להיות קבלן מורשה?

המשמעות של קבלן מורשה קשורה למעשה אל קבלת ההרשאות החוקיות לבצע עבודות בנייה על פי הכשרתו המקצועית והניסיון שצבר. כיוון שתחום זה נמצא בפיקוח של משרד הבינוי והשיכון, רק קבלנים שעמדו בתנאים שמגדיר החוק יוכלו לקבל את הרישיון המיוחל של קבלן מורשה. משום כך הדרך לקבל את ההכרה והרישיון היא באמצעות פנייה אל רשם הקבלנים, שהוא הגוף הרשמי מטעם המדינה הממונה להעניק הרשאות אלו.

הגשת הבקשה להיות קבלן מורשה עוברת דרך רשם הקבלנים, הבוחנים את פרטי הבקשה והמסמכים הרלוונטיים אליה, ובהתאם לכך מחליטים האם לאשר את הבקשה או לסרב בנימוק מפורט. לאחר אישור הבקשה, שמו שם הקבלן נכנס אל פנקס הקבלנים הארצי כך שהקהל הפרטי, חברות, יזמים וגופים נוספים יוכלו לפנות אליו לביצוע עבודות בנייה באופן מפוקח.

באילו קריטריונים על הקבלן לעמוד?

בחינת זכאותו של קבלן להכרה כקבלן מורשה תלויה ביכולתו המקצועית והמעשית, ולכן עליו להציג הוכחות להכשרה והניסיון שהוא צבר במהלך עבודתו בשטח. על פי סעיף 4 בחוק רישום קבלנים, קבלנים הזכאים להיכנס לפנקס הקבלנים הינם אנשי מקצוע הרשומים בפנקס האדריכלים והמהנדסים, נוסף על צבירת ניסיון מעשי של שנתיים לפחות. לפי המשתמע מכך, ניתן להבין כי רק מהנדסים ואדריכלים שעברו הכשרה אקדמית יכולים להיכלל בהגדרת קבלן מורשה.

כיוון שלא כל בעלי המקצוע בתחום רכשו השכלה אקדמית של ארבע שנים, קיימת אפשרות גם לבעלי הכשרה מקצועית בתחום הנדסאים או טכנאים להגיש בקשה לקבלת רישיון קבלן מורשה, זאת במידה והם צברו ניסיון מעשי של ארבע שנים לפחות.

מהם היתרונות של קבלן מורשה?

למרות שישנו חוק הקובע את נושא הרישום של קבלנים מורשים, יש להדגיש כי החוק לא מחייב באופן רשמי את כל בעלי המקצוע בענף הבנייה אלא רק את אלו העוסקים בענפים ראשיים, ולכן ניתן למצוא קבלנים רבים המבצעים עבודות ופרויקטים שונים ללא רישיון והכרה כקבלן מורשה. על אף שאין זו חובה חוקית, ידוע כי לקבלן מורשה יש יתרונות רבים לעומת קבלן רגיל שלא עבר את ההליך הבירוקרטי לקבלת הרישיון.

משום שקבלן מורשה הוא בעל מקצוע שנבחן באופן יסודי מבחינת מקצועיות וידע, רישומו בפנקס הקבלנים מהווה חותמת רשמית לאיכותו ואמינותו ולכן הוא צפוי לקבל פניות רבות יותר לביצוע עבודות, כיוון שאנשים פרטיים וכן גם יזמים מעדיפים שאיש מקצוע מוסמך בתחומו יבצע עבורם עבודות בנייה איכותיות.

שתפו את המאמר:

צרו איתנו קשר:
התקשרו עכשיו
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!