רישום קבלן מוכר

תוכן עניינים

רישום קבלן מוכררישום קבלן מוכר הוא תהליך יחסית ארוך בעל בירוקרטיות ותנאים שונים שמתבצע אצל רשם הקבלנים במשרד הבינוי והשיכון. מהו רישום קבלן מוכר? המאמר הבא הוא בשבילכם. 

רישום קבלן מוכר- אצל מי?

רישום קבלן מוכר מתבצע אצל רשם הקבלנים. רשם הקבלנים הוא אחד האנשים החשובים באיגוד הקבלנים, שכן הוא בעל סמכות ואחריות חשובה. רשם הקבלנים למעשה אחראי על רישום הקבלנים ועל המעקב אחריהם. חלק מתפקידו של רשם הקבלנים הוא להעניש את הקבלנים במקרה הצורך והוא יכול לבטל רישום כלפי קבלנים מסוימים במקרה הצורך. כלומר, רשם הקבלנים הוא האחראי לרישום הקבלנים, להטלת עונשים, לסיווג ענפי קבלנים ולביטול רישום של קבלנים. 

בנוגע לסיווג הקבלנים, רשם הקבלנים אחראי על הסיווג בהתאם לעבודות ההנדסה והבניה בהם עוסקים הקבלנים. 

לרשם הקבלנים חשיבות רבה מאוד מאחר שאחראי על דברים רבים. רישום הקבלנים מאפשר לנהל פנקס בו מופיעים על הקבלנים הרשומים כולל הסיווג המקצועי והכספי שלהם. לרשם הקבלנים יש סמכות לתת לקבלנים רישיון דו שנתי. כמו כן, רשם הקבלנים מוודא כי הקבלנים ממלאים את ההוראות והתקנות הקבועים בחוק, הוא מוודא כי הקבלנים משלמים את החובות שלהם ומעדכן הכל בפנקס הקבלנים. 

רשם הקבלנים מסווג את הענפים בהם עוסקים הקבלנים לפי ענפים ראשיים וענפי משנה. עבודות בנייה כוללות בניית פנים, עבודות תשתית, מערכת המים, מערכת הביוב, עבודות גשרים ועוד. 

כלומר, רשם הקבלנים עושה סדר בכל הנוגע לרישום הקבלנים, לסיווג, להענשתם במקרה הצורך וכך מאפשר סדר באיגוד עצמו בין כל התפקידים בארגון. 

רישום קבלן מוכר- מה התנאים?

רישום קבלן הוא תהליך ארוך, נוקשה ובירוקרטי והוא כולל תנאים ספציפיים לקבלה. התהליך נחשב לנוקשה שכן מטרתו לסנן את הקבלנים שלא עומדים בדרישות ולהעניק ללקוחות את היכולת לבחור את הקבלנים המקצועיים ביותר. 

התנאים לרישום קבלן כוללים הכשרה על ידי מוסד מוכר מצד משרד הרווחה, ניסיון ניהולי ב12 השנים האחרונות, ניסיון בתחום ההתמחות שלכם ועוד. כמו כן יש להוסיף טפסים ייעודיים ואסמכתאות. חשוב לקחת בחשבון כי על פי החוק יש עדיפות לבעלי השכלה אקדמאית, אך ניתן להיות קבלן רשום גם ללא השכלה אקדמאית. 

מאחר שרישום קבלן הוא תהליך ארוך ומייגע קיימות חברות שמאפשרות לכם לבצע את התהליך ביחד איתכם ועל ידי כך לחסוך זמן רב וכאב ראש. החברה תעזור לכם להתמקד על כל הטפסים שיש להגיש, היא תבדוק שרלוונטי להתחיל בתהליך והיא תכלול את כל האגרות והתשלומים לביצוע התהליך. 

רישום קבלן מוכר- מה השלביםרישום קבלן מוכר- מה השלבים?

רישום קבלן מוכר ניתן לביצוע בשתי דרכים- דרך עצמאית בה יש להגיש את כלל המסמכים לרדם הקבלנים והדרך השנייה היא על ידי חברה מקצועית שתחסוך לנו זמן וכאב ראש. 

מה השלבים לרישום קבלן מוכר?

  • בדיקת התאמה

השלב הראשון לרישום קבלן הוא בדיקה התאמה. קבלן כוח אדם או קבלן שירות עם רישיון יגיש את הבקשה לרישום קבלן. אדם זה חייב להיות עם ניסיון ניהולי או עסקי של שנה, עם שלוש שנות ניסיון בניהול כוח אדם ומחוסר הרשעות בעבירות בעלות קלון או עבירות שהופכות אותו ללא ראוי להיות קבלן שירות. 

  • צירוף מסמכים

בקשה לרישום קבלן כוללת מסמכים רבים שיש לצרף. בין המסמכים הללו יהיו קורות החיים של הבעלים, אישורים על ניסיון ניהולי, התחייבות, תצהיר היעדר הרשעות, קנסות ותביעות אזרחיות ועוד. במידה והמנכ"ל הוא לא הבעלים, יש לצרף טפסים נוספים וכל אחד ימלא את הטפסים בנפרד. 

  • הגשת הבקשה

לאחר שכל המסמכים מולאו וצורפו לבקשה, יש להגיש את הבקשה לרישום קבלן. את המסמכים ניתן להגיש באופן מקוון אונליין. 

  • ראיון ומבחן

לאחר שהוגשה הבקשה לרישום קבלן, הועדה תבדוק את הבקשה ותזמן את מבקש הרישיון לריאיון אישי ולמבחן ידע בנושא דיני עבודה. 

  • בקשה להמצאת משרד

לאחר שהשלבים עברו בהצלחה, יהיה על מגיש הבקשה להגיש בקשה להמצאת משרד ולהגיש מסמכים שלא הוגשו ביניהם העתק מחוזה שכירות, תמונות המתארות תנאים של המשרד, נגישות לבעלי מוגבלויות ועוד. 

  • ערבות בנקאית

לבסוף, על מגיש הבקשה להפקיד ערבות בנקאית בהתאם לגובה הערבות הנדרשת. 

רישום קבלן מוכר- עבודה ללא רישום

רישום קבלן מוכר, מהווה אסמכתא שהקבלן בעל רישיון וכי הוא עובד בהתאם לחוק. רישום קבלן הוא אמצעי הכרחי לקבלת עבודות בחוץ, אך קבלנים רבים עובדים ללא רישיון. השוק נחשב לפרוץ מאוד בעיקר בקרב קבלני שיפוצים, אך גם בתחומים נוספים. 

בדרך כלל קבלן ללא רישיון יציע מחיר מוזל על עבודתו. לכן, אם הגיע אליכם קבלן והציע מחיר שאי אפשר לפספס אתם צריכים להבין שיש פה בעיה. הרי חומרי הגלם בענף הבנייה יקרים מאוד ולכן, רוב הקבלנים לא מציעים מחירים מוזלים במיוחד. קבלנים שעובדים ללא רישיון יכולים להיות קבלנים שלא למדו את המקצוע או קבלנים שהרישיון שלהם נשלל בעקבות עבירות כאלה ואחרות. כך או כך, לעבוד עם קבלן ללא רישיון יכול להיות דבר מסוכן מאוד שיפגע לכם בתהליך הבנייה, בקבלת אישורים על תהליך הבנייה ובדרך כלל התוצאה הסופית תהיה רשלנית. 

רישום קבלן מוכר הוא תהליך בו הקבלן נרשם בפנקס הקבלנים של רשם הקבלנים. מדובר בתהליך ארוך שכולל בירוקרטיות רבות ועמידה בתנאים שונים. קבלן שרשום בפנקס הקבלנים הוא קבלן שמוכר על ידי הרשויות ולכן לקוחות רבים בוחרים בקבלנים רשומים. על רישום קבלן מוכר נרחיב במאמר הבא. 

רשם הקבלנים

רישום קבלן מוכר הוא רישום של קבלן בפנקס הקבלנים אצל רשם הקבלנים. רשם הקבלנים שייך לאיגוד הקבלנים והוא אחראי על רישום הקבלנים ועל המעקב אחריהם. מדובר בתפקיד בעל סמכות ואחריות חשובה אשר חלק ממנו הוא להעניש קבלנים במקרה הצורך. במידה שקבלן לא עמד בתנאים לרישום, רשם הקבלנים יכול להחליט לבטל את הרישום או להשהות אותו. בנוסף, רשם הקבלנים אחראי על סיווג הקבלן לענף המתאים- ענף ראשי או ענף משנה. הסיווג ישפיע על היקף הפרויקטים שיוכל לבצע הקבלן הן מבחינה מקצועית והן מבחינה כספית. למעשה רשם הקבלנים מאפשר סדר באיגוד עצמו בין כל התפקידים בארגון. 

סיווג הקבלנים לענפים

כפי שציינו, קיימים שני ענפים המחייבים ברישום קבלנים-

  • ענף ראשי- הענף הראשי מיועד למהנדסים ואדריכלים עם שנתיים ניסיון בחמש השנים האחרונות, הנדסאית עם 4 שנות ניסיון ב-8 השנים האחרונות ומנהלי עבודה עם 6 שנות ניסיון ב12 השנים האחרונות. סיווג לענף ראשי הוא סיווג שמאפשר לקבלנים לבצע עבודה בעלות של 90,472 שקלים ומעלה. רישום קבלן מוכר לענף ראשי מאפשרת לקבלן לעבוד בכל ענפי המשנה השייכים לענף. לדוגמא, קבלן בענף ראשי בנייה יוכל לבצע גם עבודות שיפוצים, איטום, חשמל וכדומה. 
  • ענף משנה- כל מי שמתאים לענף ראשי בעל ניסיון של 5 שנים ב-10 השנים האחרונות יוכל להירשם לענף המשנה. קבלן הרשום לענף משנה יכול לבצע עבודה בעלות של 47,256 שקלים ומעלה. ההרשמה בענף זה מקנה לקבלן את היכולת לעבוד רק באותו ענף. 

מה התנאים לרישום קבלן מוכר?

רישום קבלן מוכר הוא תהליך לא פשוט שכולל בירוקרטיה רבה ותנאי קבלה ספציפיים. המטרה של תנאי הקבלה היא לסנן את הקבלנים שלא עומדים בדרישות וכך להעניק ללקוחות את היכולת לבחור בקבלנים המקצועיים ביותר מתוך רשימת הקבלנים הרשומים. מהם התנאים? 

  • הכשרה- רישום קבלן מוכר מחייב הכשרה של הקבלן על ידי מוסד שמוכר על ידי משרד הרווחה. בדרך כלל תהיה עדיפות לקבלנים בעלי השכלה אקדמאית, אך זה לא הכרח.
  • ניסיון- הקבלן צריך להיות בעל ניסיון ניהולי ב-12 השנים האחרונות ובעל ניסיון בתחום ההתמחות הספציפי לו נרשם. 
  • עבר פלילי נקי- הקבלן צריך להיות מחוסר הרשעות בעבירות בעלות קלון או עבירות שהופכות אותו ללא ראוי להיות קבלן שירות. 
  • הגשת טפסים ואסמכתאות- על מנת לבצע את הרישום חשוב מאוד להגיש מגוון טפסים שונים ואסמכתאות שמעידות כי הקבלן עומדים בתנאים השונים ביניהם אישורים המעידים על הניסיון של הקבלן, אישורי מס ואישורים מקצועיים. 
  • תשלום אגרה- רישום קבלן מוכר כולל תשלום אגרה. האגרה מתחלקת לאגרה עבור בקשה לרישום בסך 543 שקלים ועוד אגרה על הרישום שתשנה בהתאם לענף אליו תירשמו. לענף ראשי האגרה תהיה בסך 3,780 שקלים ועוד 1,890 שקלים לכל ענף ראשי נוסף. לענף המשנה האגרה תהיה בסך 1,789 שקלים ועוד 895 שקלים לכל ענף משנה נוסף. 

מה השלבים הכלולים בתהליך?

רישום קבלן מוכר יכול להתבצע בשתי דרכים. הדרך הראשונה היא עצמאית בה הקבלן מגיש באופן עצמאי וממלא את כל הטפסים הרלוונטיים לרשם הקבלנים. הדרך השנייה היא להגיש את הבקשה והמסמכים על ידי חברה מקצועית שתסייע בתהליך. התהליך כולל מספר שלבים שונים-

  • בדיקת התאמה

קודם כל רישום קבלן מוכר מצריך בדיקת התאמה של הקבלן. בבדיקת ההתאמה יבדקו האם הקבלן אכן עומד בתנאים השונים לרישום. כפי שציינו הקבלן צריך להיות בעל ניסיון ניהולי או עסקי, כולל ניסיון בניהול כוח אדם. 

  • צירוף מסמכים

כפי שציינו קודם, הגשת הבקשה לרישום קבלן מוכר מחייבת לצרף מסמכים ואסמכתאות המעידים על הניסיון והמקצועיות של הקבלן. בין המסמכים הללו יש לצרף את קורות החיים של הקבלן, אישורים על ניסיון ניהולי, התחייבות, תצהיר היעדר הרשעות, קנסות ותביעות אזרחיות, תעודת זהות או ייפוי כוח של עורך דין ועוד. 

  • הגשת הבקשה

לאחר שמילאתם כהלכה את טופס הבקשה לרישום קבלן מוכר וצירפתם את כל המסמכים הנדרשים יש להגיש את הבקשה. את הבקשה יש להגיש לרשם הקבלנים של משרד השיכון והבינוי. שימו לב כי ניתן להגיש את הבקשה באופן מקוון. 

  • ראיון ומבחן

לאחר הגשת הבקשה לרישום קבלן מוכר, הוועדה תבדוק את הבקשה ותדון בה. לאחר מכן, הוועדה תזמן את הקבלן שמבקש להירשם בפנקס הקבלנים לראיון אישי. בנוסף הקבלן יבצע מבחן ידע בנושא דיני עבודה על מנת לבחון את התאמתו. 

  • בקשה להמצאת משרד

במידה שכל השלבים הקודמים עברו בהצלחה, הקבלן שהגיש את הבקשה יצטרך להגיש בקשה להמצאת משרד. בשלב זה יש לצרף את כל המסמכים שטרם הוגשו ביניהם העתק מחוזה שכירות, תמונות המתארות תנאים של המשרד, נגישות לבעלי מוגבלויות ועוד. 

  • ערבות בנקאית

לבסוף, על מגיש הבקשה להפקיד ערבות בנקאית בהתאם לגובה הערבות הנדרשת. 

קבלן מוכר (כוכבית) הינו קבלן רשום במסגרת "רשם הקבלנים" אשר מורשה על פי החוק לעבוד בבנייה ותשתיות במישור הממשלתי. באפשרות קבלן מוכר לעבוד לבדו באופן עצמאי ולהיות מוכר כעוסק מורשה או לחלופין כחברה בע"מ.

אילו פעולות על קבלן לבצע בכדי לקבל רישיון של קבלן מוכר?

תחילה, על הקבלן המעוניין בקבלת רישיון שכזה לדעת כי זהו הליך ארוך ומורכב בו יש לדעת ולהפגין מיומנות בכל הקשור לידע התיאורטי ברישום שכזה. על הגורם המלווה את הקבלן ברישום, לדאוג לכך שלא יושמטו פרטים רלוונטיים ושיוגשו כל המסמכים הנדרשים. במידה ואותו קבלן ייעזר בגורם חובבן ולא בגוף מקצועי, בקשתו לרישיון זה תערוך זמן רב ולעיתים אף תוביל לדחיית הבקשה.

בעבר, הגשת הבקשה לקבלת רישיון קבלן מוכר (כוכבית)  הייתה מוגשת ונבחנת אצל רשם הקבלנים. בשנתיים האחרונות, כל הרישום ובחינת הקבלן בעבור קבלת הרישיון עברה לחברה חיצונית. חברה חיצונית זו עובדת תחת מנהל הדיור הממשלתי במשרד האוצר.

כעת נסקור את הפעולות והמסמכים הנדרשים אותם יש להגיש עבור הוועדה הבין משרדית למסירת עבודות ממשלתיות:

  • הגשת מסמכים המעידים על הן על יכולתו הכלכלית והן על עברו המקצועי בתום הבנייה והתשתיות.
  • הקבלן יאלץ להגיש אישורים מרואה חשבון אשר מנהל את כספיו. אישורים אלה יכללו את הצהרת רואה החשבון שהעסק אכן איתן מבחינה פיננסית ואינו נמצא בהליכי פירוק, פשיטת רגל ועוד. בנוסף, ישנן הצהרות שונות ונוספות שעל הקבלן להגיש כגון; הצהרה בדבר "הסכם מסגרת" והעדר אזהרת "עסק חי".
  • בנוסף, יש להציג מסמך המאשר כי הקבלן אכן עבד בעבודות קבלניות ובתשתיות במהלך שש השנים האחרונות. בעבר על הקבלן היה להציג 4 שנות ניסיון. כיום קיימת הקלה וכך ניתנו עוד שנתיים בהן ניתן להציג את ניסיונו המקצועי של הקבלן. לאישור זה יצטרפו אישורים שונים בגין עבודות אותן ביצע, אישורים המעידים על כך שהקבלן מעסיק קבלני משנה, חוזי עבודה שונים עליהם חתם במהלך חיוו המקצועיים, חשבונות סופיים וכתבי כמויות מרוכזים.
  • בנוסף, יציג בפני הוועדה רישיון קבלן עדכני, טופס 2 אשר חתום עליו רואה חשבון או עורך דין, אישור ניכוי מס במקור, ניהול ספרים וטופס 7 בו תוצג טבלה מפורטת בגין עבודת אותן ביצע הקבלן.

לאחר שלל הפעולות הללו והגשת המסמכים הנדרשים, אותה וועדה תדון ותבחן את כלל החומר המוצג בפנייה ולבסוף תקבל החלטה בגין קבלת רישיון לקבלן מוכר.

היתרונות בקבלת רישיון קבלן מוכר

  1. באפשרות הקבלן להשתלב בעולם הבנייה בדרגים ובפרויקטים ברמה הגבוהה ביותר במדינתנו.
  2. קשת רחבה של פרויקטים ממשלתיים לבחירת הקבלן.
  3. רווחה כלכלית- הגדלת המחזור העסקי.
  4. חשיפה ללקוחות רבים אשר סומכים על אותו קבלן בהיותו קבלן מוכר. לקוחות הקושרים יחסים עסקיים עם אותו קבלן בטוחים בכך שאותו קבלן עובד כראוי על פי החוק וברמה המקצועית הגבוהה ביותר.

היבטים נוספים בהפיכה לקבלן מוכר

  • היבט אותו ציינו בתחילת מאמר זה, אשר מדגיש כי רק קבלן מוכר רשאי להגיש בקשה להשתתפות במכרזי בנייה ממשלתיים. בנוסף לכך, גם בכדי להגיש בקשה עבור מכרזים עירוניים וממשלתיים יחדיו, על אותו קבלן להיות מלכתחילה בעל רישיון קבלן כנדרש בחוק. עצם החשיפה לפרויקטים ממשלתיים ועירונים כאחד גורמת לקבלן להגדלת נפח פעילותו אשר משפיעה בצורה ניכרת על הכנסותיו ורווחיו.
  • סיווג הקבלן משפיע באופן ישיר על מספר העבודות אותן יקבל- כל קבלן מסווג על פי נתונים שונים בפנקס הקבלנים. ככל שהסיווג הקבלני יהיה גבוהה ואיכותי יותר כך יינתנו לאותו קבלן הזדמנויות לביצוע עבודות בנאיות בהיקפים נרחבים יותר. משמע שככל שהקבלן הינו בעל ניסיון רב שנים וחברתו עמידה מבחינה כלכלית, ייתכן ויהיה חשוף לכמות גדולה יותר של עבודת ממשלתיות.
  • כמו כן, לצד עניין הסיווג הקבלני אשר ישפיע על היקף העבודות המוצעות לקבלן, על הקבלן בנוסף להראות כי אין לו עבר פלילי או עבירות בהן הואשם בגין אי ציות לחוק בתחום הבנייה וכד'.

במידה וקבלן רשום אינו יודע כיצד להירשם כקבלן מוכר או שלא מצוי בידו זמן לתהליך שכזה באפשרותו לשכור חברה אשר תעשה זאת עבורו. היא תסביר לקבלן מה עליו לעשות, תגיש בשמו את כלל המסמכים למקום הנכון, תברר מפעם לפעם היכן עומדת בקשתו ולבסוף, כאשר האישור המיוחל יגיע- היא תדאג להעבירו ישירות לקבלן והחל מאותו רגע הקבלן יקבל אסמכתא ואישור כדין לעבוד כקבלן מוכר אל מול הרשויות השונות.

העובדה שקבלן נהיה קבלן מוכר גורמת לכך שהמון אנשים יהיו מעוניינים להתקשר עימו לצורך עבודות בנאיות עקב כך שידעו כי אותו קבלן עובד מול פיקוח הרשויות. קבלן רשום שאינו קבלן מוכר, לא יוכל להשתתף למשל במכרזי בנייה שונים של העירייה או בפרויקטים לאומיים.

מהו קבלן מוכר?

בנוסף, קבלן מוכר יוכל לגשת למכרזי בנייה מטעם משרד הביטחון. כידוע לנו, משרד הביטחון הינו משרד ממשלתי פעיל ביותר אשר דואג לביטחון המדינה יום וליל ולכן מוציא לפועל המון פרויקטים הן בתחום הביטחון והן בתחום הבנייה. לכן, לקבלן מוכר כדאי לעבוד מול משרד הביטחון ולהרחיב את נפח פעילותו העסקית.

כל קבלן אשר מקבל רישיון "קבלן מוכר" נכנס באופן אוטומטי למאגר הקבלנים המוכרים. כך שכל גוף ממשלתי או עירוני בעת ההחלטה על יציאה למרכז יוכל לפגוש בשמו של אותו קבלן במאגר זה. אין ספק כי הימצאות הקבלן במאגר שכזה, ממקם אותו ברמה אחת מעל לעומת קבלנים אחרים אשר אין בבעלותם רישיון מוכר.

בעולם הנדל"ן כמו כן, ניתן לפגוש בשלל של קבלנים. החל מקבלני שיפוצים העוסקים בעבודות כגון צבע, אינסטלציה ועוד ועד לקבלנים ברמה מקצועית גבוהה יותר. אין ספק כי כאשר נתקל בקבלן רשום נדע כי אותו קבלן עובד על פי החוק, אך כאשר נפגוש בקבלן מוכר עלינו לדעת שעסקינן בקבלן מקצועי ביותר אשר מבצע את עבודתו על פי כל הסטנדרטים הנדרשים בחוק. גופים ממשלתיים עובדים באופן תמידי רק מול נותני שירות מקצועניים בהחלט. אשר עברו הכשרות מתאימות באותו נושא ובנוסף בעלי מקצוע אשר מציגים חשבוניות מס כדין. דבר המעיד על אמידותו הכלכלית של בעל המקצוע. כמובן שפושטי רגל או עסקים על סף קריסה ופירוק לא יוכלו לעבוד מול גופים ממשלתיים.
לכן כאשר אנו מעוניינים לבצע עבודות בנייה ולהיות בטוחים כי מצאנו את האדם הנכון למטרה זו- נבחר בטוב ביותר.

יש קבלנים מוכרים שבעקבות עבודתם אל מול גופים ממשלתיים, לא עובדים עם לקוחות פרטים. לכן לעיתים כאשר לקוח פרטי יפנה אל אותו קבלן הוא יסרב לקבל את העבודה ותאלצו לחפש קבלן אחר למטרת ביצוע העבודה. על אדם פרטי לזכור כי לא רק קבלן מוכר יבצע את עבודתו נאמנה. כל קבלן רשום כדין ובעל רישיון שאינו קבלן מוכר, גם הוא עבר בדיקות מקיפות ונרחבות עד שקיבל את רישיונו להיות כקבלן רשום. לכן לקוחות יכולים לסמוך בהחלט וללא חשש גם על קבלן רשום שיעבוד בצורה חוקית ויבצע את העבודה בצורה המקצועית והיעילה ביותר.

שתפו את המאמר:
צרו איתנו קשר:
התקשרו עכשיו
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!